Een heldere uitleg over deze twee lastige begrippen.

Er is een groot verschil tussen WBDBO (weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag) en brandwerendheid. Deze begrippen worden vaak door elkaar gehaald.

De WBDBO betreft de eis volgens het bouwbesluit. De brandwerendheid is de constructie-eigenschap waarmee aan de WBDBO -eis kan worden voldaan.

De WBDBO is een aan het bouwwerk gerelateerde waarde. De brandwerendheid is een waarde die door de omgeving wordt bepaald. Zo zal voor een bepaald gebouw de WBDBO overal op een plek in Nederland gelijk zijn, maar de brandwerendheid kan verschillen.

Een gebouw heeft bijvoorbeeld een WBDBO nodig van 60 minuten. Het gebouw staat in het centrum van Utrecht. Dat gebouw is aan drie zijden ingeklemd door andere gebouwen. De drie zijden dienen een brandwerendheid te hebben van minimaal 60 minuten. De voorzijde grenst aan de straat en de gracht. De as van de gracht is in dit geval bepalend. Er van uitgaande dat er aan de overkant een gebouw staat op dezelfde afstand van het midden van de gracht.

Naar dat gebouw mag geen brandoverslag plaatsvinden binnen 60 minuten. Als de gracht breed genoeg is, dan zal de weerstand tegen brandoverslag gevormd worden door de lucht die de warmtestraling opvangt. De brandwerendheid van de gevel kan dan dus 0 zijn. Je voldoet hiermee aan de WBDBO eis van 60 minuten. De gevel bezit niet die weerstand, maar de lucht wel.

 

 

Bron: www.geenbrand.nl