Wanneer doorvoeringen in brandwerende muren niet brandveilig zijn afgedicht riskeer je alsnog brandoverslag. Daarom moeten doorvoeringen zoals ventilatiekanalen, elektrakabelgoten, kunststof leidingen, metalen leidingen, naden, voegen, dilataties en kleine openingen brandwerend zijn en goed worden gemonteerd.

Brandwerende doorvoering bij kunststof leidingen
Kunststof leidingen kunnen snel tot extreem snel smelten en verbranden. Hierdoor kunnen er bij brand snel grote gaten in de brandscheidingen ontstaan. Als brandwerende maatregelen kun je brandmanchetten toepassen. Hierbij moet je wel opletten bij de ophanging, het materiaal van de leiding en of de leiding wel of niet is geventileerd.

Maar wat doet een brandmanchet eigenlijk? Een brandmanchet wordt gebruikt om kunststof leidingen af te knellen bij brand zodat rook en vuur niet aan de andere kant van de wand of vloer kunnen komen.Een manchet  bestaat vaak uit een schuimende grafiet inlage behuisd in een (roestvast) stalen band. Grafiet is een bepaalde vorm van het element koolstof en is kristalvormig, deze stof is bestand tegen temperaturen van circa 3000 graden Celsius. Met toevoegingen schuimt het grafiet in de brandmanchet op bij hitte.

Een brandmanchet is niet druk opbouwend. Met andere woorden, een brandmanchet kan een kunststof leiding bij brand nooit afknellen als deze niet weg gesmolten is. Op het moment dat de kunststof leiding wegsmelt, zorgt het brandmanchet ervoor dat de opening die hierdoor ontstaat weer netjes brandwerend wordt afgedicht door op te schuimen. Hiermee voorkomt het brandmanchet dat rook en vuur niet aan de andere kant van het brandcompartiment kunnen komen.

Brandwerend afdichten
Volgens actuele regelgeving op het gebied van brandveiligheid (het Bouwbesluit) dienen gebouwen te worden verdeeld in brandcompartimenten. Wanden en plafonds van een brandcompartiment worden aangeduid als brandscheiding. De brandweerstand hiervan kan teniet gedaan worden door naden, dilatatievoegen en holle ruimtes.

De NEN 6069 (in de praktijk wordt vaak EN 1366-4 gebruikt) schrijft voor dat naden en kieren tussen wanden, vloer en plafond van het brandcompartiment brandveilig afgedicht worden. Dit afdichten kan d.m.v. siliconen- of acrylaatkit of middels een schuim. Het type afdichtingsmiddel dat gebruikt wordt is afhankelijk van verschillende factoren. Zo zijn de diepte en breedte van een voeg evenals de ondergrond van belang bij het kiezen van het juist product. Op de pagina Tools&Downloads vindt u meer informatie over de juiste verwerking van deze producten.